Що таке DDoS-атаки та яку мету вони переслідують

Досить часто в мережі зустрічаються статті про DDoS-атаки, але виникає питання яка їх мета та наслідки.

Наші експерти пояснюють, що DDoS – це випадки DoS, коли сайт жертви атакується не з одного джерела, а одночасно з багатьох напрямків.

DoS означає Denial of Service, українською мовою – відмова в обслуговуванні. Це мережева атака, за допомогою якої зловмисники намагаються перенавантажити сайт таким чином, щоб він почав гальмувати, або став недоступний для звичайних користувачів. Тобто мета атаки, вичерпати ресурси сайту і досягти стану, коли він вже не в змозі відповідати на нові запити клієнтів – з цього моменту сайт вимушений “відмовляти в обслуговуванні”.

DDoS – це випадки, коли сайт атакують не з одного пристрою, а відразу з великої кількості пристроїв. Чим більша кількість пристроїв, тим більше навантаження на сервер і вище ймовірність зробити сайт недоступним. Складність атаки вимірюється в часових рамках, чим довша атака, тим вона небезпечніша. За узагальненими даними, розміщеними в мережі Інтернет, замовлення таргетованої DDoS-атаки може коштувати всього лише $10 за годину. Така низька вартість пов’язана з тим, що під час карантину попит на віддалену роботу виріс та став новим стандартом, відповідно і кількість хакерів ласих до наживи також зросла, а вартість знизилась.

Яким чином відбувається DDoS-атака та хто її учасники? Брати участь в атаці можуть будь-які пристрої, які підключаються до мережі Інтернет і вміють відправляти запити: смартфони, смарт-годинник, побутова техніка, хостингові сервери. Але знайти і організувати тисячу охочих провести атаку важко. Тому хакери перетворюють комп’ютери звичайних користувачів у “зомбі” і керують ними здалеку. Зазвичай це роблять за допомогою вірусів. Такі віруси не вимагають нічого від користувача і не видають себе, тому власник пристрою може навіть не підозрювати, що бере участь в атаці. Їх можуть вбудувати в програму для активації Windows, піратську копію гри, або програми з торрентів чи неофіційну прошивку для смартфона.

Кому може бути потрібна DDoS-атака та які її наслідки? Недобросовісна конкуренція: коли два магазини з однаковими товарами вирішили вивести з ладу сайт конкурентів, щоб напередодні свят отримувати всі замовлення. Або програмісти, які починають свою кар’єру вирішили протестувати знання на практиці та зламати перший комп’ютер, який спаде на думку і як наслідок привести до втрати важливих документів та файлів користувача. У поєднанні з атаками хакери можуть знайти слабкі місця в системі та отримати конфіденційну інформацію, таємну переписку чи важливі документи, які потім продають на “чорному ринку” чи можуть вимагати за них викуп, доки служба безпеки намагається усунути наслідки DDoS-атаки.

Для деяких компаній наслідки DDoS можуть бути катастрофічними, особливо якщо бізнес базується на продажах у мережі, такі компанії можуть легко порахувати свої втрати коли сервіс буде недоступний. Наприклад: інтернет-магазини, сервіси з продажу квитків, банки та компанії, які надають фінансові послуги чи гроші в онлайн-кредит.

Прикладом такої ситуації є стаття нещодавно розміщена на сайті Служби безпеки України. На Львівщині було заблоковано незаконну діяльність групи осіб, що здійснювали DDoS-атаки на інформаційні ресурси. Зловмисники розробляли та використовували шкідливе програмне забезпечення для ураження комп’ютерів користувачів. Хакери розміщували інформацію, яку викрадали у користувачів мережі Інтернет під час несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів та мобільних пристроїв та викладали у месенджері “Телеграм” через закриті канали.

Тому бажаємо Вам безпеки в мережі та не потрапляти на гачок злодіїв!

Дивіться також

Докладніше

Новини

Шановні Абоненти Області!

Дякуємо Вам за довіру в цей непростий час. Для нас важливий Ваш вибір, тому ми робимо все можливе, щоб якість наданих послуг завжди відповідала високим стандартам. З 01.11.2023 року змінюється вартість тарифів на послуги доступу до мережі Інтернет для клієнтів з домашніми підключеннями Запорізької області, щоб і надалі гарантувати високу якість нашим клієнтам. З усіма